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Q.1. Will OCDEL cite child care facilities for children not wearing face covering?    
A. No 

Q.2. Will OCDEL cite for staff not wearing face covering?  
A. Yes, effective July 17, 2020. A provider should share which staff are exempt from wearing a 

face covering for a medical reason. OCDEL will document.   
Q.3. What is the penalty for not having staff wear a face covering? 

A. A citation will be issued under Regulations 3270.21,3280.20 and 3290.18 under General 
Health and Safety, unless staff state a medical reason for not wearing a face covering.  
OCDEL’s Certification staff may also provide technical assistance by advising providers to 
utilize a plastic face shield for staff who cannot wear a face covering/mask due to a medical 
condition.  

Q.4. What is an acceptable face covering? 
A. The Order Requiring Universal Face Coverings requires individuals to wear a face covering. 

Face covering means a covering of the nose and mouth that is secured to the head with ties, 
straps, or loops over the ears, or is wrapped around the lower face. A face covering can be 
made of a variety of synthetic or natural fabrics, including cotton, silk, or linen, and, for the 
purposes of the order, can include a plastic face shield that covers the nose and mouth. Face 
coverings may be factory-made, sewn by hand, or improvised from household items, 
including but not limited to, scarves, bandanas, t-shirts, sweatshirts, or towels. While 
procedural and surgical masks intended for health care providers and first responders, such 
as N95 respirators, would meet these requirements, these specialized masks should be 
reserved for appropriate occupational and health care settings. 

Q.5. Will OCDEL Certification staff be evaluating face coverings for their safety, and if yes, will OCDEL 
provide guidance on mask safety (any materials that masks should not be made from, masks 
with ties vs. ear holes, homemade masks that become worn from frequent washing)? 
A. OCDEL Certification staff will be evaluating whether child care staff are wearing a face 

covering that covers the mouth and nose. Please see Q.4. as to what an acceptable face 
covering is considered. 

Q.6. Are child care staff mandated to wear a mask if they can maintain appropriate social distancing 
standards, examples would include nap time, meal periods, staff taking a break in staff lunch, 
staff and/or director in a private office? 
A. Individuals engaged in work, whether at the workplace or performing work off-site, when 

interacting in-person with any member of the public, working in any space visited by 
members of the public, working in any space where food is prepared or packaged for sale or 
distribution to others, working in or walking through common areas, or in any room or 
enclosed area where other people, except for members of the person's own household, are 
present must wear a face covering when unable to physically distance. However, employees 
isolated in their personal office space, which is not shared with any other individual and at 
least six feet apart from another person do not need to wear a face covering.  Additionally, a 
face covering is not required while eating or drinking. While eating or drinking, social 
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distancing techniques and other public health best practices such as hand hygiene should be 
applied. 

Q.7. Is there a writeable COVID-19 Health and Safety Plan Template?  
A. Yes, the link is: https://files.constantcontact.com/3e3d36fe201/d998057e-8485-43b6-942a-

3fd19afd9e1b.docx 
Q.8. Why is OCDEL issuing so many policy updates and changes?  

A. As OCDEL is updated and more information is understood about COVID-19, policies are 
continuously reviewed to insure they are responsive to new data. It is OCDEL's intent to 
share with staff, providers and other stakeholders the relevant information as quickly as 
possible. While unfortunate, frequent updates and policy modifications are 
necessary. Communicating with child care staff and families about the need for these 
frequent changes will help maintain everyone's understanding and flexibility in adapting to 
new information and directives. 

Q.9. What should child care staff do if the Department of Health (DOH) does not respond when staff 
call related to a confirmed or suspected case of COVID-19? 
A. In the announcement, Interim Guidance for Certified Child Care Facilities Operating During 

the Novel Coronavirus Pandemic C-20-06 Revised, the requirement is to report to DOH.  
Child care providers should review this announcement and follow the steps included in the 
event they have a suspected or confirmed case of COVID-19.  
 
Please note the announcement was completed in conjunction with the Pennsylvania 
Department of Health: https://files.constantcontact.com/3e3d36fe201/f1dc7cca-6c70-
4e4e-b60a-3bbabc353fa2.pdf  

Q.10. How should businesses implement the Department of Health (DOH) travel related quarantine 
recommendations? Can employers require employees returning from listed states to stay out of 
work for 14 days?  
A. The commonwealth does not dictate how businesses should implement the quarantine 

recommendation. However, DOH recommends implementing businesses review the 
eligibility criteria in the Families First Coronavirus Response Act and provide flexible leave 
and work from home policies to accommodate the recommendation. 

Information on COVID-19 travel related recommendations can be found at: 
https://www.health.pa.gov/topics/disease/coronavirus/Pages/Guidance/Travel-FAQ.aspx 
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